Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Вичинка шкіри — найстародавніший процес, що передує створенню різноманітних виробів. Сучасне обладнання значно спрощує його, проте потреба проходження багатьох етапів лишається.

Підготовчі стадії виготовлення якісної шкіри

Щоб матеріал вийшов міцним, високоякісним та гарним, сировина проходить такі етапи підготовки:

  • Відмочування. Попередньо шкура заморожується чи просолюється, а потім обмивається та замочується із застосуванням спеціальних зволожувачів, щоб матеріал увібрав вологу та пом’якшився. Далі видаляється волосяний покрив, і вже чиста поверхня вкривається натрієм та гашеним вапном — це допомагає позбутися залишків волосяного покриву та видалити жир. Обробка зміцнює матеріал та робить його еластичним.
  • Обрядка, більше відома широкому загалу як мездрування. Полягає у механічній обробці шкури. Під час цього процесу видаляються внутрішні шари шкірно-м’язової та жирової тканини, залишки м’яса, сала, сухожиль, плівки, підшкірної клітковини. До того ж мездрування розпушує волокна дерми, аби вона краще сприймала хімічні речовини під час подальшої вичинки.

Перед дубленням поверхня очищується від продуктів зоління, виконується покращення гладкості матеріалу. Далі шкуру розміщують у соляних барабанах, де оброблюється кислотами, просотується дубильними компонентами, а потім промивається. Тепер вона готова до дублення.

Дублення та подальша хімічна обробка

Процес, під час якого шкіру оброблюють органічними речовинами: жирами, альдегідами, танідами, а також мінеральними дубильними сполуками називається дубленням. Завдяки цьому процесу сировина набуває таких важливих якостей, як:

  • Стійкість до впливу вологи.
  • Жорсткість, поєднана із пружністю.
  • Міцність структури.
  • Зносостійкість.
  • Інертність до високих температур.

Під час дублення може бути виконано підв’ялювання, прокатку, фальцювання й вирівнювання шкіри.

Додублення передбачає застосування хрому, після чого готовий матеріал фарбується спеціальними барвниками, здатними проникати в глибину структури.

Коли перелічені процеси завершено, готова продукція сортується на ту, що має бездоганну гладкість, та дефектну. Довершена шкіра вже може використовуватися для пошиття галантерейних виробіввзуття та аксесуарів. Той матеріал, що має недоліки, проходить додатковий етап — тистення. Розрізняють дрібне, шагреневе та крупне тиснення.