Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in ucraino.

Верхній взуттєвий елемент покликаний захищати стопу від опадів, вітру, пилу та інших проявів довкілля. Щоб створити дійсно якісну та витривалу пару, слід серйозно поставитися до вибору матеріалу. Натуральна шкіра — влучне рішення для більшості моделей. Та сировина може бути різною, тож нумо розбиратися.

Універсальні різновиди натуральної шкіри

Якщо плануєте придбати міцну та водонепроникну шкіру, зверніть увагу на такі типи сировини:

  • Юфть. Може бути рослинного та хромо-рослинного дублення. Зазвичай застосовується для створення важкого взуття. Матеріал має бути добре продублений та прожирований, оброблений по всьому периметру. Показники високої якості — це відсутність брудних плям зовні й на бахтармі.
  • Хромова шкіра, вироблена зі шкури великої рогатої худоби. На гідний продукт вказує м’якість, рівномірне забарвлення, відсутність слідів лощення й ділянок мездри знизу.
  • Свиняча шкіра хромового дублення. Вирізняється поодинокими, проте значними отворами від щетини, тож потребує додаткового оброблення лицьової сторони. Головні переваги — міцність та зносостійкість.
  • Шевро та козлина хромового дублення. Відрізняється характерним малюнком лицьової сторони. Цінується виробниками за чудові механічні характеристики. Еластичний та естетичний матеріал. Якщо шкіра 60дм², вона називається шевром, а полотно більшого розміру — хромовою козлиною.
  • Спилок. Має бути блискучим, еластичним з чіткою мереєю.

Вказані матеріали підходять для пошиття взуття на різні сезони.

Яку шкіру слід обирати уважно?

Нубук та замша. Мають бархатисту поверхню й пористість, тож пропускають повітря. Велюр — шкіра, яка намокає та швидко брудниться. Ще є шеврет, виготовлений з овечої шкури. Він характеризується низькими механічними властивостями, може швидко витертися. Кінська шкіра хромового дублення може мати багато дефектів.