Przepraszamy, ten wpis jest dostępny tylko w języku ukraiński.

Спилком називають позбавлений лицьової частини шар натуральної шкіри, який отримується поздовжнім розшаровуванням однієї шкури. В ході виробництва вона поділяється на окремі пластини. Якщо шкура товста, може вийти до 6 частин, та найчастіше виходить 3:

  • Лицьова. З цього шару виробляються різноманітні високоякісні шкіри.
  • Середня. Йде на виробництво шкіри, а також з неї робиться спилок-велюр, потрібний для виробництва взуття, рукавичок і спецодягу.
  • Міздрова. Цей залишок, а також спилкова обрізь використовуються для приготування технічного желатину, клею та інших продуктів розчинення колагену.

Спилок — корисний для виробництва шар шкіри. Якщо його відполірувати, отримаємо матеріал, подібний до лицьової шкіри, проте без притаманної пористої структури, яка пропускає повітря. Матеріал піддається впливу гарячого преса, тож його міцність дещо знижується. Інколи для дотримання стандартів сировини декілька пластів спилка доводиться проклеювати.

Сфера застосування спилка

Хтось називає спилок замінником шкіри, та це неправильно, бо матеріал виготовляється з тієї самої шкіри, що і найліпша сировина для галантерейної промисловості. Просто треба розуміти, для чого його краще використовувати.

Наприклад, спилковий верхній одяг та взуття промокатимуть та гірше зберігатимуть тепло, бо структуру шкіри зачеплено гострою кромкою виробничого обладнання. Для їх пошиття краще брати лицьовий шар. Спилок — гарний вибір для виробництва наступної продукції:

  • Ременів. Ці вироби будуть майже такими ж вдалими, як із лицьового пласту шкіри.
  • Сумок з привабливим дизайном.
  • Костюмів для зварників. Шкіру треба захистити від іскор надійним матеріалом. Натуральна шкіра — бездоганний вибір матеріалу для пошиття спеціального одягу, бо не плавиться та не займається.

Спилок — настільки ж добра сировина для виготовлення замші, як і лицьова шкіра. Його легко «розпушити» та він має чудовий вигляд.

Як відрізнити спилок від лицьового шару шкіри?

Головна відмінність — зворотна сторона. Якщо вона характеризується рівномірною, досить гладкою ворсистою структурою, це свідчить про застосування роздільної машини. Поглянувши на невичинену шкуру, ви побачите, що на звороті є різні прожилки. При розшаруванні саме ця сторона є зворотом спилка. Відрізнити спилок можна і за більш прийнятною вартістю, якщо порівняти з лицьовим шаром.